Blog
Hypnose og hypnoterapi til børn og unge
Hypnose og hypnoterapi til børn og unge – hvad er det?
De fleste kender hypnose fra underholdende shows, hvor deltagerne bliver hypnotiseret til at miste kontrollen over sig selv, sige som en høne eller glemme deres eget navn. Klinisk hypnoterapi er noget helt andet. I hypnose, også kaldet klinisk hypnoterapi til børn og unge, er det netop vigtigt, at klienten altid har kontrol og kan standse hypnosen, hvis det ikke er rart. Hypnose er en tryg og sikker måde, at arbejde med svære emner, eller med emner, hvor barnet eller den unge ikke helt kan formulere, hvad der er galt.
I klinisk hypnose arbejder vi med en form for trancetilstand, som fremkaldes ved hjælp af hypnoseteknikker. Denne tilstand minder om “at falde i staver”. Nogen synes det mindre om tilstanden lige midt mellem sovende og vågen tilstand. Det er med andre ord en tilstand, som vi alle – både børn og voksne, befinder os i hver dag.
Hvad sker der i hypnose?
Inden vi starter, har vi en grundig samtale om, hvad udfordringerne er og hvad barnet/den unge ønsker at få ud af terapien. I selve hypnosen arbejder vi så med problematikkerne og med at afhjælpe dem. Det kunne fx være et ungt menneske, som har det svært i sociale sammenhænge. I hypnose / hypnoterapi til børn og unge kan vi arbejde med, hvordan han/hun kan være mere afslappet og rolig i sociale sammenhænge. Det kunne også være eksamensangst, hvor vi kan arbejde med at kunne gå til eksamen på en rolig måde og kun en smule spændt. Eller der kunne være tale om generel tristhed eller mistrivsel, hvor vi i hypnosen kan undersøge årsagerne nærmere og arbejde med at slippe tristheden.
I hypnoterapien kan vi anvende elementer fra den mere almindelige kognitive eller metakognitive terapi. Det kan fx være at tænke mere realistisk om en situation, eller at kunne lade generende tanker passere uden at tage sig af dem.
Hvis der er tale om noget, som er hændt i fortiden, kan vi gå tilbage og få det landet på en god og tryg måde. På den måde kan barnet/den unge vende tilbage til sit nutidige liv og leve det forlæns.
Hvad sker der i hjernen under hypnose?
Når vi er i hypnose, sker der det, at vores hjernebølger svinger langsommere, hvilket kan aflæses på en EEG måling. Jo dybere hypnose, jo langsommere svinger de. Samtidig sker der en aktivering af højre hjernehalvdel, som er den del af hjernen, hvor vi tænker i billeder og tænker kreativt. Imens bliver frontallapperne, som står for den kritiske tænkning, mindre aktive. Det er netop derfor hypnose er så effektivt: vi kan hurtigere få adgang til barnets/den unges egen kreativitet og løsninger på situationer. Når vi arbejder i billedsprog får desuden nemmere adgang til følelser og tilstande, som man knap er bevidst om med sin helt vågne hjerne.
Vi kan derfor arbejde med visuelt arbejde med at forestille os noget nyt, en ny situation, en ny måde at handle på i forhold til en situation. På den måde kan vi danne nye forbindelser i hjernen og forandringer i adfærden.
Min erfaring er, at hypnose er et meget effektivt værktøj og at de fleste børn og unge rigtig godt kan lide at være i hypnose.
Tine Basse Fisker
Maglekildevej 5A, 4000 Roskilde
Telefon: 22 40 84 24
Mail: tine@bassefisker.dk
CVR: 33813740
Jeg er:
- ph.d. i pædagogisk psykologi
- kognitiv psykoterapeut med speciale i børn og unge
- medlem af forskernetværket No!se